Porc in sos alb

|
Prea multe despre acesta reteta n-am sa va povestesc. E simpluta tare, rapida si nemapomenit de gustoasa, iar in combinatie cu cartofii cu rozmarin la cuptor, e grozava.
Si dupa ce am laudat reteta cum se cuvine sa trecem la treaba:))



 Ingrediente:
400 gr. pulpa de porc
30 gr. unt
100 ml vin alb sec
150 gr. smantana grasa
1 lingurita mustar
1 crenguta cimbru proaspat
sare
piper proaspat macinat

Taiem carnea in bucatele mici si o prajim timp de 10 minute in untul incins. Dupa ce s-a rumenit carnea adaugam vinul, lasam sa dea cateva clocote si adugam smantana. Saram, piperam, adaugam mustarul si cimbrul, dupa care lasam la foc mic pana se patrunde carnea.

Garnitura:
3-4 cartofi
ulei de masline
rozmarin
sare
piper proaspat macinat

Cartofii ii curatam, spalam si ii taiem cubulete, dupa care ii punem la fiert in apa cu sare.
Din momentul in care incep sa fiarba ii lasam sa dea 2-3 clocote dupa care ii scurgem si ii punem in tava. Ii stropim cu ulei de masline, adaugam rozmarinul, sare, piper. Acoperim tava cu o folie de aluminiu si ii dam la cuptor pt. 15 minute. Cuptorul trebuie sa fie incins. Dupa 15 minute dam folia jos si ii mai lasam pana prind crusta si se rumenesc.

Pofta buna!

Murele

|

Verisoare ale zmeurei, murele sunt fructele unui arbust care creste atat in zone de campie, cat si de munte. Contin zaharuri, vitaminele A si C, acid malic si citric, uleiuri, tanini, cianine (coloranti naturali), saruri de calciu si pectine.
Siropul de mure trateaza raguseala si favorizeaza expectoratia, fiind eficient in cazul afectiunilor din sezonul rece, de tipul bronsitei sau traheitei; acest sirop are si un usor efect laxativ. Murele sunt utile in cazul starilor  hemoragice, dereglarilor hormonale, hipoglicemiei, hemoroizilor. Fiind o importanta sursa de acid folic, murele contribuie la buna functionare a sistemului nervos.
Studiile au evidentiat ca prezenta salicilatilor si acidului clorogenic in mure poate reduce riscul de cardiopatie si stopeaza dezvoltatrea celulelor canceroase in cazul cancerului de colon si de stomac, datorita fibrelor pe care le contin, dar reduce si tumorile maligne din sfera bucala.

Printre principalele proprietati se numara:
  • astringenta
  • depurativa
  • expectoranta
  • laxativa in stare proaspata
  • antidiareica in stare uscata
Se gasesc in piete din iulie pana in septembrie.

Sursa: Carticica practica
Foto: Alex Dobrescu

Oua umplute

|


Voi fi sincera cu voi si va marturisec ca acesta reteta nu e facuta de mine, ci de mama mea.
Am fost plecati in concediu acasa la Hunedoara, iar mama care este o gospodina desavarsita ne-a rasfatat cu diverse bunatati, printre care si aceste oua umplute absolut minunate. Si pentru ca am adus vorba de mama trebuie sa va mai spun ca de la ea am mostenit pasiunea pentru gatit, iar toate cunostintele mele in materie culinara i le datorez ei.



 Ingrediente:
10 oua
1 pate de pui
maioneza (eu va recomand sa o faceti acasa, nu cumparata)
iaurt
patrunjel proaspat
sare 
piper proaspat macinat
putina boia 
usturoi

Degresam ouale si le punem la fiert. Dupa ce au fiert le curatam de coaja, le taiem in doua si le scoatem galbenusurile. Galbenusurile le pasam bine cu furculita si le amestecam cu pateul de pui, 1-2 linguri de maioneza, patrunjel proaspat tocat, sare si piper proaspat macinat. Amestecam bine si umplem jumatatile de oua.
Sosul: in maioneza ramasa adaugam iaurt pana cand obtinem o compozitie usor lichida (nu stiu exact sa va spun cantitati). Omogenizam bine si adaugam un catel mic mic de usturoi pisat, sare si putin patrunjel tocat.
Asezam sosul pe un platou si peste asezam ouale. Le oranam cu frunzulite de patrunjel cret si boia.


Patrunjel cret:

 


Sunt foarte simplu de facut, extraordinar de bune si de efect pentru o masa festiva.
Pofta buna!

Related Posts with Thumbnails