New York Cheesecake (cu sos caramel si nuci)

|



Cheesecake-ul este un desert cremos, fin, dens si delicios!!! Putem face cheesecake cu crema de branza sau ricotta, iar toppingul poate varia de la dulceturi la sosuri de fructe (zmeura, afine, capsuni), sau doar fructe proaspete. Eu am ales sosul caramel pentru ca imi place in mod special aroma zaharului ars.


Crusta:
200g biscuiti simpli sau digestivi
50g zahar
115g unt topit

Crema de branza:
1kg crema de branza
200g zahar
3 linguri faina
5 oua (la temperatura camerei)
80ml smantana lichida (30% grasime)
1 lingura coaja rasa de lamaie
1 lingura esenta de vanilie

Sosul caramel:
3/4 cana zahar
3 linguri apa
12 linguri smantana lichida (30% grasime)
1 mana nuci prajite si tocate grosier pentru decor


Crusta: maruntim biscuitii in robotul de bucatarie apoi ii transferam intr-un castron incapator si adaugam zaharul si untul topit. Amestecam bine cele 3 ingrediente dupa care asezam compozitia intr-o tava (unsa cu putin unt) cu peretii detasabili de 24 cm. Intindem uniform firmiturile pe fundul tavii si tapetam inclusiv peretii acesteia. Acoperim cu o folie transparenta si dam la frigider pana de ocupam de umplutura.

Crema de branza: intr-un castron incapator punem crema de branza, zaharul si faina, batem cu mixerul la viteza medie pana ce obtinem o compozitie omogena, aproximativ 2 minute. Adaugam ouale cate unul pe rand si batem dupa fiecare adaugare aproximativ 30 de secunde sau pana la inglobare.
Adaugam smantana lichida, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Mixam pana ce se incorporeaza si ultimele 3 ingrediente.

Scoatem tava cu crusta din frigider si turnam compozitia. Aceasta tava o asezam pe tava de copt si o introducem in cuptorul incins. Pentru primele 15 minute coacem la foc mediu, iar apoi la foc mic pentru 1 ora sau pana ce marginile incep sa se rumeneasca si mijlocul este putin umed. Timpul de coacere poate varia de la un cuptor la altul tocmai de aceea verificati din cand in cand.
Cand este gata scoatem tava si o lasam la racit pe un gratar de sarma. Cand s-a racit complet introducem tava in frigider pentru minim 4 ore.

Sosul caramel: intr-o tigaie antiaderenta (sau craticioara) amestecam zaharul cu apa apoi punem tigaia pe foc. In momentul cand zaharul incepe sa se caramelizeze si prinde o culoare maronie adaugam smantana lichida si amestecam continuu. Daca zaharul se intareste si nu apuca sa se inglobeze in smantana mai lasam putin pe foc pana ce sosul incepe sa se ingroase. In acest moment il punem intr-un castronel separat si il lasam sa se raceasca complet la temperatura camerei.

Scoatem cheesecake-ul din frigider il scoatem din tava si turnam sosul caramel deasupra dupa care ornam cu nuci prajite.


Tare bun!!!
Pofta buna!




6 comentarii:

Miodrag Surac spunea...

Super reteta si arata foarte bine...

FLORY spunea...

Ce buna trebuie sa fie,ador caramelul!

Juci spunea...

Arata super gustos!!! Felicitari!

Anita Albu Dobrescu spunea...

Miodrag intradevar reteta este super si foarte simpla. Este pentru prima data cand fac cheesecake si nu credeam ca poate fi atat de bun...

Flory si eu ador caramelul, tocmai de aceea am si renuntat la clasicele sosuri de fructe care insotesc de regula cheesecake-ul. Mai ales ca eu nu sunt prea prietena cu fructele, daca ma pui sa aleg intodeauna voi alege o prajitura cu ciocolata, caramel sau cafea si nu una cu fructe... deh taurasii astia:))

Juci arata si este super gustos, toate indoielile mele referitoare la cheesecake-uri s-au dus pe apa sambetei, deci ma declar fan:))
Multumesc de vizita si aprecieri.

violette spunea...

Foarte, foarte bine arata....si ce bun trebuie sa fie!
o zi placuta!

Camelia spunea...

Si eu am devenit fan al acestei prajituri, n-am rezistat pana maine, am degustat-o in seara asta. E mai mult decat delicioasa. :)Sarbatori cu bine tuturor.

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails