Craciun Fericit!

|

Varza bavareza

|


Prima data am mancat varza bavareza la un restaurant din Constanta cu specific nemtesc. Mi-a placut atat de mult incat am rascolit toate site-urile nemtesti pana ce am dat de reteta. 

 Ingrediente:
500g varza
50g bacon
30g ulei
1 lingurita zahar
200ml bulion
1 lingura otet din vin alb
chimen
sare
 
Tocam varza, baconul il taiem cubulete mici. Incingem uleiul intr-o cratita si calim bucatelele de bacon pana ce devin transparente, adaugam zaharul, lasam sa se caramelizeze apoi varza. Amestecam bine, adaugam otetul, bulionul si chimenul. Punem capacul si lasam sa fiarba 20 de minute la foc mic. Dupa 20 de minute ridicam capacul si mai fiebem 5 minute amestecam din cand in cand, la sfarsit potrivim de sare.
Varza bavareza se serveste cu carnati la gratar si mustar.

Si neaparat o bere, de preferat bruna:)
Pofta buna!

Deliciul Paradisului

|


 Blatul:
4 oua
125g zahar 
125g faina
25g amidon
40g unt
1 lingurita praf de copt
esenta de vanilie
estenta de lamaie

Crema:
500ml lapte
100g zahar
50g amidon
1/2 baton de vanilie
200g unt

Blatul: topim untul in cuptorul cu microunde si il lasam sa se raceasca. Batem spuma albusurile de la 2 oua. Intr-un castron separat amestecam faina cu amidonul si praful de copt. Cele 2 oua intergi si cele 2 galbenusurile ramase se amesteca cu zaharul si esentele de vanilie si lamaie, se bat cu mixerul pana devin spuma, in acest moment incorporam faina amestecand cu un tel de jos in sus. Adaugam untul topit dupa care albusurile batute spuma amestecand usor.
Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pentru 25 de minute.

Crema: amestecam intr-un castron zaharul cu amidonul. Intre timp punem laptele la fiert cu semintele de vanilie. Cand laptele fierbe turnam o parte peste amestecul de zahar si amidon, amestecam bine sa nu faca cocoloase, apoi turnam toata compozitia peste laptele din oala. Dam focul la minim si fiebem pana se ingroasa amestecand continuu. Cand e gata lasam crema sa se raceasca, dupa care o amestecam cu untul care trebuie sa fie la temperatura camerei.
Taiem blatul in doua pe lung si il umplem cu crema de lapte si vanilie, deasupra presaram zahar pudra. 



Un deliciu, mai ales a doua zi dupa ce sta la frigider.
Pofta buna!

Schnitzel vienez

|


De cateva zile visam la ele si azi am apucat in sfarsit sa le fac. De obicei eu fac schnitzelele doar cu ou si faina, dar azi le-am dat si prin pesmet ca doar e schnitzel vienez:)



Ingrediente:
6 felii pulpa de porc
2 oua
faina
pesmet
sare 
piper
ulei pentru prajit

Batem carnea cu ciocanelul de schnitzele dupa care o condimentam cu sare si piper.
Spargem intr-o farfurie cele 2 oua adaugam un praf de sare si le batem ca pentru omleta.
Operatiunea cred ca o cunoaste toata lumea, trecem carnea prin faina, ou batut, pesmet si ultima stationare in tigaia cu ulei incins. Eu pentru prajit folosesc ulei de palmier e foarte bun, nu se arde si parca nici in casa nu ramane acel miros greu de prajeala. Dupa ce au prins o culoare aurie pe ambele parti le scoatem pe hartie absorbanta.



Tips: daca dorim o crusta mai groasa dupa ce am trecut carnea prin pesmet o mai trecem odata prin ou si din nou prin pesmet dupa care o punem la prajit.
Pofta buna!

Muschi file la gratar in sos cremos de ciuperci

|


Ingrediente:
4 felii muschi file
200g ciuperci proaspete
1 ceapa mica
150g smantana lichida
1 cubulet de unt
vin alb
patrunjel
sare
piper

Condimentam muschiul file cu sare si piper si il punem la prajit pe grilul bine incins sau intr-o tigaie teflonata unsa cu ulei.
Pana este gata carnea ne ocupam de sos. Tocam ceapa marunt si o tragem la tigaie in putin unt, cand a devenit translucida adaugam ciupercile tocate nu foarte marunt. Cand ciupercile incep sa-si lase apa stropim cu un gat de vin si lasam sa fiarba 2 minute. Adaugam smantana lichida dam focul la minim, lasam sa fiarba pana incepe sa se ingroase sosul. Intre timp condimentam cu sare si piper, iar la sfarsit dupa ce am stins focul adaugam patrunjelul proaspat tocat.



Rapid si foarte gustos, in 30 de minute e totul gata inclusiv mamaliga:)
Pofta buna!

Spaghetti Bolognese

|

O cina perfecta pentru vineri seara, desi multi ar spune paste seara??? Eeee mai facem si noi o exceptie:)) Au mers excelent alaturi de un vin alb romanesc de Cotnari:)



 Ingrediente pentru 2 persoane:
160g spaghetti (80g/persoana este suficient)
250g carne tocata (porc+vita)
1/2 conserva rosii cuburi in suc propriu
1 ceapa tocata marunt
1 catel de usturoi tocat marunt
1/2 pahar de vin alb sau rosu, eu am pus alb
busuioc
oregano
rozmarin
sare
piper proaspat macinat
2-3 linguri ulei de masline



Calim ceapa in uleiul de masline, adugam carnea tocata si o lasam la foc mic pana ce se rumeneste si scade toata apa, in acest moment adaugam usturoiul tocat si vinul. Amestecam energic, iar cand vinul s-a evaporat adaugam rosiile in suc propriu si o cescuta de apa. Condimentam cu sare, piper, busuioc, oregano si rozmarin. Lasam sa fiarba la foc mic 15 minute.
Intre timp fierbem pastele in apa cu sare de mare grunjoasa, conform instructiunilor de pe ambalaj.
Cand sunt fierte pastele le asezam pe farfurii, si adaugam sosul deasupra.



Delicioase!
Pofta buna!
 

Biscuiti cu nuci si ciocolata

|

Profitand ieri de ziua libera m-am bagat repede in bucatarie si mi-am gasit de lucru la niste biscuiti buni rau. Ce a iesit??? O nebunie de biscuiti cu nuci, ciocolata si zahar brun...




 Ingrediente:
300g faina
120g unt moale
100g zahar
100g zahar brun
1 ou
2g praf de copt
150g ciocolata simpla tocata marunt
100g nuci tocate

Mixam untul impreuna cu zaharul, adaugam oul, faina si praful de copt, amestecam bine pane ce se omogenizeaza, iar la sfarsit adaugam nucile si ciocolata. Framantam cu mana pana ce obtinem un aluat bine legat, il invelim intr-o folie de plastic si il dam la frigider pentru o ora.
Dupa o ora scoatem mingiuta de aluat si formam bilute pe care le aplatizam intre palme. Asezam biscuitii in tava tapetata cu hartie de copt si ii coacem in cuptorul preincalzit maxim 15 minute.
Mare grija sa nu-i ardeti.




Pofta buna!

Tavalita

|

Ma plangeam in ultima vreme ca nu mai am timp de bucatarit pe indelete asa cum imi place mie, dar nu ma pot abtine sa nu imi rup cateva ore in weekend si fac cate ceva bun pentru saptamana care urmeaza:) 
Plangandu-ma mamei ca as face ceva dulce, dar rapid , mama mi-a zis: "de ce nu faci Tavalita, e rapida, aromata si foarte aspectuasa." Aspectuasa pentru ca se gandea ce bine va arata pe blogul meu :-P




 Blat:
6 albusuri
6 galbenusuri
6 linguri zahar
6 linguri faina
50 ml ulei
1 esenta de rom
1 plic zahar vanilat 
1/2 plic praf de copt

Glazura:
5 linguri zahar
5 linguri cacao
250 ml frisca lichida
1 cubulet de unt
250g nuca de cocos

Batem albusurile spuma cu un praf de sare si zaharul, apoi punem treptat galbenusurile amestecate bine cu uleiul si esenta de rom. Incorporam usor faina amestecata cu praful de copt amestecand de jos in sus. Turnam aluatul intr-o trava tapetata cu hartie de copt si o introducem la cuptor pentru 25 de minute.
Pentru glazura: amestecam intr-o craticioara cacaua cu zaharul dupa care adaugam frisca lichida. Amestecam bine si punem craticioara pe abur Amestecam din cand in cand pana ce se topeste zaharul si glazura va deveni lichida. Dupa ce o luam de pe foc incorporam cubuletul de unt.
Cand blatul e gata si s-a racit il taiem in paratele. Patratelele le tavalim prin glazura de ciocolata dupa care prin nuca de cocos. 
Un deliciu pufos si aromat... rom, ciocolata, nuca de cocos.




 Pofta buna!

Pizza Funghi

|
Pizza Funghi este o pizza cu sunca de calitate, ciuperci proaspete si sos din tomate depelate si ulei de masline. Eu nu am pus sunca deoarece calitatea mezelurilor de la noi e indoielnica chiar si a celor scumpe.
Ingredientele si modul de preparare le gasiti aici in plus mai adugati ciuperci proaspete.
Pregatita pentru cuptor:

Pofta buna! 

"Patratele" cu branza

|

De fapt este o prajitura cu branza de vaci si blat pufos de cacao. O combinatie foarte reusita zic eu:)



 Blat:
6 oua
150g zahar
50ml ulei
100g faina
1/2 pachet praf de copt
50g cacao

Crema:
200g unt
150g zahar
500g branza de vaci dulce
1 esenta de portocale

Glazura: 
3 linguri cacao
3 linguri zahar
100 ml frisca lichida
1 cubulet de unt

Batem albusurile spuma cu zaharul, apoi punem treptat galbenusurile amestecate bine cu uleiul. Incorporam usor faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o introducem la cuptor pentru 25-30 de minute.
Batem untul cu zaharul, adaugam branza de vaci scursa bine si esenta de portocale. O dam la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp preparam glazura, intr-o craticioara amestecam cu un tel zaharul si cacaua dupa care adaugam frisca lichida. Amestecam bine si punem craticioara pe abur. Amestecam din cand in cand pana ce se topeste zaharul, ea va deveni ceva mai lichida, avem insa grija sa nu fiarba. Dupa ce o luam de pe foc incorporam si cubuletul de unt.
Intindem crema peste blat, turnam glazura, ea se intinde foarte bine nu avem nevoie de nici o ustensila pentru intins si nici nu e recomandat.



Pofta buna!






Penne cu ton

|

O reteta simpla si rapida, potrivita pentru serile cand veniti obositi de la munca (asa ca mine) :))


  Ingrediente pentru 2 persoane:
160g penne rigate
1 conserva ton
1 ceapa rosie
1 lingura capere (optional)
250 g rosii cuburi in suc propriu
rozmarin
busuioc 
 oregano
ulei de masline
sare
piper proaspat macinat

Punem pastele la fiert in apa cu sare.
Intr-o tigaie teflonata incingem 2-3 linguri de ulei de masline si calim ceapa taiata marunt. Dupa 2 minute adaugam tonul scurs de ulei si caperele (optional). Eu cateodata pun capere alta data nu, de data acesta nu am pus. Amestecam bine dupa care adugam rosiile si lasam sa fiaba 5 minute la foc mic. In acest timp condimentam cu sare, piper si ierburile aromate, daca nu aveti proaspete merg si cele uscate.
Cand pastele sunt fierte le scurgem si le amestecam cu sosul.
La sfarsit presaram patrunjel tocat proaspat si radem parmezan, eu nu am mai avut si am ras putin cascaval.



Pofta buna!

Pulpe de curcan la cuptor

|



De cand am intrat in campul muncii, mai rarut cu postarile:)) Seara cand ajung acasa tot ce imi doresc e sa mananc ceva repede si sa ma arunc in pat:)
Dar nu ma las eu asa usor si macar odata pe saptamana tot imi voi face timp pentru blog.
Si acum "pulpitele" de curcan:



Ingrediente:
2 pulpe de curcan (ale mele au avut aproape 1kg impreuna)
 2-3 frunze de menta
maghiran 
cimbru
4-5 catei de usturoi
salvie
2 frunze de dafin
1 pahar vin alb
1 pahar apa 
sare
piper
boia
ulei de masline 
cartofi

Crestam pulpele din loc in loc si le impanam cu felii de usturoi. Le ungem cu ulei de masline si le condimentam cu sare, piper si boia. Tocam marunt menta, salvia, cimbrul, maghiranul (salvia si maghiranul eu le-am pus uscate), dupa care tavalim pulpele prin acest amestec.



 Le asezam intr-o tava unsa cu ulei de masline, adaugam paharul de vin si cel de apa, frunzele de dafin si 2-3 catei de usturoi.
Acoperim tava cu o folie de aluminiu si o dam la cuptor. Dupa 30 de minute, descoperim tava si adaugam cativa cartofiori taiati cubulete. Acoperim tava si o dam din nou la cuptor pentru 30 de minute.
Cand carnea si cartofii sunt patrunsi, descoperim din nou tava si mai lasam vreo 20 de minute pana se rumenesc pulpele.



 Pofta buna!


Sursa: Laura Adamache

Prajitura After Eight

|


Daca va place ciocolata After Eight, sigur veti fi incantati de acesta prajiturica. Eu una sunt un fan al combinatie menta+ciocolata, bine eu in general sunt mare fan ciocolata, ca deh...unde ati vazut taur caruia sa nu-i placa ciocolata? :)) 
Pentru pregatire aveti nevoie de doar 2 instrumente: un castron si o lingura de lemn, lucru de care eu sunt incantata pentru ca nu ma omor dupa spalatul vaselor:))

Ingrediente:
200 g faina
100 g amidon
100 ml smantana
100 ml lapte
100 g ciocolata amaruie
100 g zahar
50 g unt cubulete
2 oua
1 pliculet praf de copt
10 linguri sirop de menta

Taiem ciocolata in bucatele marunte.
Amestecam faina cernuta cu amidonul si praful de copt.
Adaugam ouale, untul, zaharul, siropul de menta si smantana, amestecam bine cu o lingura de lemn, dupa care adaugam laptele si amestecam pana se topeste untul (dureaza cam 2 minute).
Dupa ce s-a topit si untul adaugam bucatelele de ciocolata si amestecam.
Tapetam o forma cu hartie de copt si turnam compozitia care este destul de fluida.
Se da la cuptor pentru 30-35 de minute, dupa 20 de minute o acoperim cu o folie de aluminiu sa nu se arda. 
O scoatem din cuptor si o lasam la racit dupa care pudram cu zahar pudra.

E minunata iar aroma de menta cu ciocolata se impleteste grozav.
Se pregateste in 2 timpi si 3 miscari iar reusita e garantata. 
Pofta buna!

Ciorba de burta falsa

|


 Ciorba de burta este preferata mea, dar de cand am descoperit ciorba falsa sincer va spun ca nu e cu nimic mai prejos decat cea adevarata. 

 Ingrediente:
500 g ciuperci pleurotus
1 ceapa tocata marunt
1 morcov ras pe razatoarea mica
400 g smantana
otet
2 galbenusuri
sare 
piper
patrunjel (optional)
usturoi

Ceapa si morcovul le calim putin in oala care urmeaza sa facem ciorba, dupa care adaugam 2,5l apa. Lasam sa fiarba putin dupa care adaugam ciupercile taiate in feliute subtiri si lungi. Lasam sa fiarba 15 minute, maxim 20.
Cat fierb ciupercile, asezonam cu sare si piper.
Intr-un castron incapator amestecam cu un tel galbenusurile cu smantana.
Oprim focul la ciorba dupa ce au fiert ciupercile si cu un polonic turnam zeama din oala peste smantana si amestecam bine. Turnam  zeama pana ce smantana ajunge la temperatura celei din oala, apoi turnam totul in oala.
La sfarsit adaugam usturoiul pisat si acrim cu otet. Usturoiul se pune in functie de gustul fiecaruia. Eu prefer sa fac un mujdei separat si adaug doar in farfurie.

Noi am servit-o cu ardei iute murat, smantana si o paine neagra cu seminte de floarea soarelui si in, facuta de mine.
Pofta buna!


Sursa: Cristina's world

Bomboane Rafaello

|


O reteta atat de simpla incat o poate face si un copil. Acestea sunt preferatele mele, simple si de efect:)


Ingrediente:
200 g lapte praf
200 g zahar pudra
200 g unt la temperatura camerei
100 g nuca de cocos + ceva nuca de cocos pentru tavalit bomboanele
2 pliculete  zahar vanilat
1 esenta de rom
samburi de nuca, migdale sau alune nesarate


Intr-un castron incapator punem untul taiat cubulete peste laptele praf, zaharul pudra si cel vanilat, nuca de cocos, esenta de rom. Amestecam totul cu mana si framantam pana obtinem o compozitie omogena si putin lipicioasa.
Formam bomboanele, iar la mijloc adugam miez de nuca (migdale sau alune). Eu am pus nuca pentru asta am avut. Le tavalim prin nuca de cocos si gata bomboanele.


Pofta buna!


Pizza con pollo

|

Multi ar spune ca e usor sa faci pizza. Practic e usor, teoretic e destul de  greu, mai ales ca majoritatea nu fac pizza, fac o chestie plina ochi cu mezeluri si nu mai stiu ce alte chestii dubioase. Asta am constatat de-a lungul timpului. 
Cu ceva timp in urma am facut o pizza Margherita din pura curiozitate, vroiam sa vad cum e o pizza simpla asa cum se face la mama ei, am ramas socata, a iesit atat de buna incat nu mi-a venit a crede, iar de atunci am zis gata... sa nu mai vad pizza plina cu "de toate". Atunci am inteles de ce italienii nu fac pizza ca la noi si o apreciaza pe cea cat mai simpla, stiu ei ce stiu.
Am facut de data aceasta o pizza mai "plina", dar nu am incarcat-o, odata pentru ca nu ar mai fi pizza si doi nu ar mai creste blatul, lucru care mi se pare esential la o pizza buna.


Ingredientele pentru blat si sosul de rosii le gasiti aici si aici
Singurul lucru care e diferit este toppingul:
1 piept de pui
mozzarella
ciuperci proaspete
masline
rosii
oregano
ulei de masline

Pieptul de pui l-am spalat si l-am pus la fiert intr-o craticioara. Nu l-am fiert mult pentru ca intra la cuptor si nu vroiam sa se usuce, asadar il fierbem doar pana ce isi schimba culoarea, dupa care il taiem cubulete.
Pregatim si restul ingredientelor: taiem ciupercile, rosiile si radem mozzarella.
Asezam blatul in tava ( intotdeauna il intindem cu palmele, nu cu sucitorul, asta e o alta mare greseala), ungem cu 2-3 linguri sos de rosii, presaram mozzarella, iar deasupra restul ingredientelor.
Obligatoriu inainte sa o introducem in cuptor presaram deasupra oregano si o stropim cu ulei de masline. 



O coacem in cuptorul incins 15 minute maxim.



Nu va puteti imagina ce a iesit... o nebunie de gust si arome.
Va recomand din suflet sa NU incarcati pizza cu de toate si in nici un caz NU folositi ketchup, sosul de rosii e baza pentru o pizza aromata.
Pofta buna!

Chifle pentru hamburger cu faina integrala

|


Zilele trecute am facut niste Hamburgeri 100% home made si v-am promis ca vin si cu reteta de chifle cu faina neagra si seminte de in si floarea soarelui. Asa ca iacata-ma si iacata-le:



Ingrediente:
350g faina alba
150g faina integrala
300 ml apa
20g drojdie proaspata
30ml ulei de masline
10g sare
seminte de floarea soarelui, in, susan

Aluatul l-am facut in masina de paine pe programul de framantat si dospit. 
Sau in mod traditional: intr-un castron incapator punem faina, dizolvam drojdia in apa calduta si o turnam peste faina, untul taiat cubulete, sarea si zaharul. Framantam pana se incorporeaza toata faina si aluatul incepe sa se dezlipeasca de pe maini, in acest moment adaugam semintele si framantam pana se incorporeaza si ele. Lasam aluatul la dospit in jur de 1 ora acoperit cu un servet de bucatarie, intr-un loc caldut.
Dupa ce a dospit aluatul, il impartim in 8-9 parti egale, fiecare chifla trebuie sa aiba in  jur de 100g, le dam forma dorita, le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le mai lasam la dospit 15 minute. 
Dupa 15 minute ungem chiflele cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte, apoi presaram deasupra seminte dupa preferinta.
Le introducem in cuptorul incins pentru 30 de minute.



Pufoase, gustoase si cel mai important SANATOASE!
Eu le folosesc si la sandwich-uri.
Pofta buna!
Related Posts with Thumbnails