Verisoare ale zmeurei, murele sunt fructele unui arbust care creste atat in zone de campie, cat si de munte. Contin zaharuri, vitaminele A si C, acid malic si citric, uleiuri, tanini, cianine (coloranti naturali), saruri de calciu si pectine.
Siropul de mure trateaza raguseala si favorizeaza expectoratia, fiind eficient in cazul afectiunilor din sezonul rece, de tipul bronsitei sau traheitei; acest sirop are si un usor efect laxativ. Murele sunt utile in cazul starilor hemoragice, dereglarilor hormonale, hipoglicemiei, hemoroizilor. Fiind o importanta sursa de acid folic, murele contribuie la buna functionare a sistemului nervos.
Studiile au evidentiat ca prezenta salicilatilor si acidului clorogenic in mure poate reduce riscul de cardiopatie si stopeaza dezvoltatrea celulelor canceroase in cazul cancerului de colon si de stomac, datorita fibrelor pe care le contin, dar reduce si tumorile maligne din sfera bucala.
- astringenta
- depurativa
- expectoranta
- laxativa in stare proaspata
- antidiareica in stare uscata
Sursa: Carticica practica
Foto: Alex Dobrescu
2 comentarii:
Frumoase poze, frumos blog, tine-o tot asa!
Te-am adaugat la mine...
Foarte frumos blogul!Imi plac tare mult si pozele tale.Te-am adaugat la blogroll
Trimiteți un comentariu