Ciorba de fasole verde

|

Ciorbita de fasole verde...hmmm, imi aduce aminte de copilarie, de vacanta de vara. Intodeauna ciorbita de fasole verde am asociat-o cu bunica, de mica imi amintesc ca ea facea o ciorbita super buna si acum parca imi amintesc gustul:)
Reteta asta o stiu de la mama, care la randul ei a invatat-o de la mama ei. Am vazut diverese retete de ciorba de fasole pe internet, dar eu nu o pot concepe decat asa, si cred cu tarie ca asa e si cea mai buna!

Ingrediente:
500 gr. fasole verde sau pastai cum i se mai zice in unele parti ale tarii. In Ardeal ii zicem fasole verde
1 ceapa
1 morcov
1 ardei gras
2-3 rosii decojite sau 1/2 conserva rosii in suc propriu
150-200 gr. iaurt
1 ou
2 catei de usturoi
 patrunjel
sare
piper

Curatam fasolea si o rupem in bucatele mai mici. O spalam in 2-3 randuri de apa dupa care o punem in oala cu apa care fierbe la oparit.
Intre timp curatam si taiem ceapa, morcovul si ardeiul, le tragem la tigaie in putin ulei. Eu de obicei nu calesc legumele la ciorba, dar pentru ca acesta nu contine carne, deci nu are grasime absolut de loc, cateodata mai apelez la trucul acesta desi nu-mi prea place. Dupa ce s-au sotat legumele le adaugam si pe ele in ciorbita. Lasam sa clocoteasca incet pana se fierb legumele.
Spre final amestecam iaurtul cu 2-3 polonice de zeama si il adaugam in ciorbita, dupa care urmeaza usturoiul curatat si taiat feliute, iar la sfarsit rosiile decojite si taiate cubulete. Saram, piperam.
O lasam sa stea cateva minute acoperita cu un capac si intre timp batem oul, pe care il adaugam de asemea in ciorba, pentru a obtine "zdrentele". Oul batut se adauga in fir subtire, iar cu o furculita amestecam in ciorba pentru a se desface.
E deosebit de rapida, in jumatate de ora nu aveti ce face:)
Aaa era sa uit de partunjel, se pune la final ca la orice ciorba.

Se serveste cu smantana si ardei iute.
Yumm, imi ploua in gura deja, reteta asta am facut-o acum vreo 3 saptamani si deja mi-e pofta:))
Pofta buna!

Musaka gratinata "a la grec"

|


Pentru ca e sezonul vinetelor si nu mai e mult pana se termina, am profitat si am facut o delicioasa musaka de vinete, de data acesta. Ce a iesit?
Take a look...



Ingrediente:
3 vinete medii
600 gr carne pulpa de porc tocata
2 cepe medii
cimbru uscat si vedre
100 gr cascaval
50 gr feta
1 ou
1-2 linguri iaurt de oaie
2-3 frunze busuioc proaspat
3 linguri pesmet
ulei
sare
piper proaspat macinat

Spalam vinelete, le taiem coditele si le taiem pe lung in felii medii. Le presaram cu sare si le lasam intr-o sita de plastic la scurs.
Separat curatam si splam ceapa, o tocam marunt si o calim 3-4 minute in ulei. Cand devine sticloasa adaugam carnea tocata si putina apa calduta. Eu am adaugat si vreo 2-3 linguri de bulion. Spre sfarsit cand carnea e aproape fiarta adaugam si condimentele.
Dupa ce s-au scurs vinetele le calim 2-3 minute pe fiecare parte in ulei de masline (eu le-am pus pe grill).
Tapetam o tava ceramica cu ulei si pesmet si asezam un rand de vinete, unul de cascaval ras si unul de carne si tot asa, iar deasupra turnam sosul pregatit din iaurt, oul batut si branza feta.
O dam la cuptor pentru aproximativ 60 de minute.




Pofta buna!



Inele de calamari in aluat de bere by Jamie Oliver

|


Pentru iubitorii fructelor de mare, in special a calamarilor aceasta reteta este un deliciu.
Super usor de preparat, in cateva minute avem niste inele de calamar absolut dementiale. Aluatul cu bere este minunat si se poate folosi si la carnea de pui sau de ce nu pentru diferite legume.

Ingediente:
inele de calamari
1/4 l faina adica 250 ml pentru ca asa a masurat faina
250 ml bere
1 ou
sare

Lasam la dezghetat inelele de calamar, le trecem printr-un jet de apa si le punem la scurs pe un servet de hartie.
Intr-un castronel amestecam faina cu berea bine bine sa nu faca cocoloase, adaugam galbenusul si saram. Separat batem albusul spuma si il incorporam in compozitia de faina si bere. Omogenizam bine.
Trecem inele prin aluat si le prajim intr-o tigaie adanca cu ceva mai mult ulei, ideal ar fi in friteuza.
Le scoatem pe hartie absorbanta pentru a se scurge excesul de ulei. Ii servim cu lamaie.


Pofta buna!


Sursa: Forumul Culinar.ro

Pizza Quattro Formaggi

|


Aluat:
400 gr. faina
200 ml apa calduta
15 gr. drojdie
1/2 lingurita sare
3 linguri ulei de masline

Sosul de rosii:
1 conserva de 400gr rosii cubulete in suc propriu
busuioc proaspat sau uscat
sare
piper
chili
1 lingura ulei de masline
1/2 lingurita zahar

Pe deasupra:
mozzarella
cascaval de vaca si oaie
branza Camembert
gorgonzola
oregano
ulei de masline

Dizolvam drojdia in apa, adaugam uleiul, sarea si faina in ploaie. Framantam pana obtinem un aluat elastic care se dezlipeste de pe maini. Lasam aluatul la dospit 30-40 de minute.
Intre timp pregatim sosul de rosii. Conserva de rosii se pune intr-un blender (se pot folosi si rosii proaspete, e chiar mai indicat, doar ca trebuie sa le oparim si sa le decojim), adaugam busuioc, sare, piper, chili (optional), zaharul si mixam bine. La sfarsit punem si lingura de ulei de masline si amestecam bine.

Dupa ce aluatul a dospit il impartim in 2 parti egale, (eu am facut in doua tavi cu diametrul de 28 cm) si il intindem cu palmele in tava. Lasam inca 5 minute la dospit dupa care il ungem cu sosul de rosii. Deasupra presaram mozzarella, cascavalul, branza Camembert si gorgonzola, presaram oregano si stropim cu ulei de masline.



Se introduce in cuptorul incins pentru 15 minute.



Pofta buna!

Salau la cuptor

|


Da, da, da...stiu, stiu... Am zis ca nu-mi place si ca nu mananc, si am facut iar peste:))
Asta e isi mai schimba omu' gusturile, oricum nu ma omor dupa el, dar pentru cei carora le place pestele, salaul pentru ca despre el e vorba, e o reteta super, al meu iubit a fost impresioant de la gust pana la aspect, si a avut si de ce, ia uitati-va aici:


 Ingrediente:
2 salai
ulei de masline
3-4 catei de usturoi
1 ceasca de vin alb sec
1 ceasca sos de rosii
1 mana de rosii cherry
patrunjel proaspat
sare 
piper proaspat macinat
1 lamaie

Curatam salaii, crestam fiecare peste pe o parte, iar in crestaturi bagam felii de lamaie. Saram, piperam si ii punem intr-un vas termorezistent, dupa care ii stropim cu ulei de masline.
Curatam usturoiul il tocam marunt si il presaram peste pesti, dupa care ii dam la cuptor pentru 10 minute.

Dupa 10 minute ii scoatem si adaugam peste rosiile cherry taiate in doua:

Ii bagam din nou la cuptor, iar cand s-au rumenit rosiile turnam peste ei o ceasca de vin si una de sos de rosii. II dam din nou la cuptor pentru 15-20 de minute.
Cand sunt gata presaram peste patrunjel proaspat tocat.

Facem si-o mamaliguta si un mujdei de usturoi cu smantana si mult patrunjel.
Pofta buna!

Porc in sos alb

|
Prea multe despre acesta reteta n-am sa va povestesc. E simpluta tare, rapida si nemapomenit de gustoasa, iar in combinatie cu cartofii cu rozmarin la cuptor, e grozava.
Si dupa ce am laudat reteta cum se cuvine sa trecem la treaba:))



 Ingrediente:
400 gr. pulpa de porc
30 gr. unt
100 ml vin alb sec
150 gr. smantana grasa
1 lingurita mustar
1 crenguta cimbru proaspat
sare
piper proaspat macinat

Taiem carnea in bucatele mici si o prajim timp de 10 minute in untul incins. Dupa ce s-a rumenit carnea adaugam vinul, lasam sa dea cateva clocote si adugam smantana. Saram, piperam, adaugam mustarul si cimbrul, dupa care lasam la foc mic pana se patrunde carnea.

Garnitura:
3-4 cartofi
ulei de masline
rozmarin
sare
piper proaspat macinat

Cartofii ii curatam, spalam si ii taiem cubulete, dupa care ii punem la fiert in apa cu sare.
Din momentul in care incep sa fiarba ii lasam sa dea 2-3 clocote dupa care ii scurgem si ii punem in tava. Ii stropim cu ulei de masline, adaugam rozmarinul, sare, piper. Acoperim tava cu o folie de aluminiu si ii dam la cuptor pt. 15 minute. Cuptorul trebuie sa fie incins. Dupa 15 minute dam folia jos si ii mai lasam pana prind crusta si se rumenesc.

Pofta buna!

Murele

|

Verisoare ale zmeurei, murele sunt fructele unui arbust care creste atat in zone de campie, cat si de munte. Contin zaharuri, vitaminele A si C, acid malic si citric, uleiuri, tanini, cianine (coloranti naturali), saruri de calciu si pectine.
Siropul de mure trateaza raguseala si favorizeaza expectoratia, fiind eficient in cazul afectiunilor din sezonul rece, de tipul bronsitei sau traheitei; acest sirop are si un usor efect laxativ. Murele sunt utile in cazul starilor  hemoragice, dereglarilor hormonale, hipoglicemiei, hemoroizilor. Fiind o importanta sursa de acid folic, murele contribuie la buna functionare a sistemului nervos.
Studiile au evidentiat ca prezenta salicilatilor si acidului clorogenic in mure poate reduce riscul de cardiopatie si stopeaza dezvoltatrea celulelor canceroase in cazul cancerului de colon si de stomac, datorita fibrelor pe care le contin, dar reduce si tumorile maligne din sfera bucala.

Printre principalele proprietati se numara:
  • astringenta
  • depurativa
  • expectoranta
  • laxativa in stare proaspata
  • antidiareica in stare uscata
Se gasesc in piete din iulie pana in septembrie.

Sursa: Carticica practica
Foto: Alex Dobrescu

Oua umplute

|


Voi fi sincera cu voi si va marturisec ca acesta reteta nu e facuta de mine, ci de mama mea.
Am fost plecati in concediu acasa la Hunedoara, iar mama care este o gospodina desavarsita ne-a rasfatat cu diverse bunatati, printre care si aceste oua umplute absolut minunate. Si pentru ca am adus vorba de mama trebuie sa va mai spun ca de la ea am mostenit pasiunea pentru gatit, iar toate cunostintele mele in materie culinara i le datorez ei.



 Ingrediente:
10 oua
1 pate de pui
maioneza (eu va recomand sa o faceti acasa, nu cumparata)
iaurt
patrunjel proaspat
sare 
piper proaspat macinat
putina boia 
usturoi

Degresam ouale si le punem la fiert. Dupa ce au fiert le curatam de coaja, le taiem in doua si le scoatem galbenusurile. Galbenusurile le pasam bine cu furculita si le amestecam cu pateul de pui, 1-2 linguri de maioneza, patrunjel proaspat tocat, sare si piper proaspat macinat. Amestecam bine si umplem jumatatile de oua.
Sosul: in maioneza ramasa adaugam iaurt pana cand obtinem o compozitie usor lichida (nu stiu exact sa va spun cantitati). Omogenizam bine si adaugam un catel mic mic de usturoi pisat, sare si putin patrunjel tocat.
Asezam sosul pe un platou si peste asezam ouale. Le oranam cu frunzulite de patrunjel cret si boia.


Patrunjel cret:

 


Sunt foarte simplu de facut, extraordinar de bune si de efect pentru o masa festiva.
Pofta buna!

Related Posts with Thumbnails