Capsunile

|
 Capsunile sunt fructele plantei ierbacee cu acelasi nume, apartinand familiei, Rosacee.
Sunt bogate in acid salicilic (principiul activ al aspirinei) si contin vitamina C, potasiu, calciu, acid malic, citric, tartric, ascorbic si elagic, un acid fenolic inzestrat cu activitate antitumorala si antioxidanta. Se pare ca acest acid impiedica dezvoltarea tumorilor, blocand agentii cancerigeni si reducand absortia acestora in organism. Vitamina C continuta de capsuni are nenumarate functii in organism: protejeaza impotriva radicalilor liberi, previne bolile cardiovasculare, ajuta la cicatrizarea ranilor, imbunatateste raspunsul imunitar al organismului in cazul racelilor si gripei, fortifica sistemul imunitar, scade nivelul colesterolului si faciliteaza absortia fierului.
Cele mai importante proprietati ale acestor fructe sunt: 
  • antiurica
  • bactericida
  • depurativa
  • diuretica laxativa
  • antioxidanta: un studiu realizat pe femei de varsta a treia a demonstrat ca ratia zilnica de capsuni creste activitatea antioxidantilor in sange;
  • remineralizanta
  • revitalizanta.
Din cauza faptului ca aceste fructe au o valoare alergica ridicata, persoanele predispuse la alergii trebuie sa le consume cu precautie.
Se gasesc in piete din aprilie pana in iunie.
Retete cu capsuni: 
Tiramisu cu capsuni 
Tarta cu iaurt
Prajitura cu capsuni

Sursa: Carticica Practica
Foto: Alex Dobrescu


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails